Gemstone cihazımıza Gem Imager ile imaj yazdırırken, ilk kurulum aşamasında eğer mac kullanıyorsak büyük bir pratiklik eksikliği yaşıyoruz. Cihaza henüz hiç erişimimiz yokken ve işletim sistemini ilk kez başlatacakken cihazın hangi IP’yi alacağını bilemiyoruz. Bu da her seferinde ağ taraması yapmamızı veya modem arayüzünden cihazı aramamızı gerektiriyor. Herkese açık ağlarda bu da çok zor olduğu için mecburi olarak sanal makineye kalıyoruz. Eğer ip sabitleme olursa wifi üzerinden ssh erişimi sağlayabiliriz.
Özelliğin GemImager uygulamasına eklenmesi için planlama yapılacaktır.
Ayarlar bölümünden Gadgets ile Seriport ve etherneti aktifleştirdiyseniz macOS’ta aşağıdaki isimle seri porta bağlanmayı ya da 192.168.7.2 usb-ethernet ip’sine bağlanmayı deneyebilir misiniz?
# Portu tespit et
ls /dev/cu.usbserial* # veya /dev/cu.usbmodem*
# Terminal baglantisi kur
screen /dev/cu.usbmodemXXXX 115200
Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler. TTL bağlantısını macOS üzerinde terminalden sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdim ve bu yöntemle karta başarıyla erişebiliyorum.
Ancak usb-ethernet tarafında bir sorun yaşıyorum:
Ayarlar bölümünden Gadget ayarlarını aktif etmeme rağmen macOS’un Ağ ayarlarında herhangi bir sanal ethernet arayüzü belirmiyor. macOS üzerinde sadece “USB JTAG/serial debug unit” birimini görebiliyorum, ağ arayüzü listeye eklenmiyor. Dolayısıyla 192.168.7.2 IP adresine ping atamıyorum ve bağlantı kuramıyorum.
Aynı kartı ve kabloyu bir Linux (Ubuntu) sanal makinesine bağladığımda ise sanal ethernet kartı anında tanınıyor, DHCP üzerinden IP atanıyor ve hem SSH hem de diğer veri transferi servisleri sorunsuz çalışıyor.
Bu durum, kartın varsayılan USB ethernet yapılandırmasında sunduğu RNDIS protokolünün macOS tarafından yerel olarak desteklenmemesinden kaynaklanıyor olabilir. macOS’un üçüncü parti sürücülere ihtiyaç duymadan USB ethernet arayüzünü doğrudan tanıması için USB Gadget servislerinin CDC-ECM standardını da destekleyecek şekilde yapılandırılması veya her iki protokolü de sunan bir çoklu yapılandırmaya geçilmesi mümkün müdür?
Merhabalar, geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. MacOS deneyimini iyileştirmek için geliştirmelerimiz sürdürülmektedir. İlgili konu çalışmalarımızda konu dikkate alınacaktır.
Problemin kaynağı MacOS’in RNDIS desteği olmamasından geliyor. Konu Statik IP’ye bile gelemiyor direkt olarak sanal ethernet MacOS’te görünmüyor. Şu anki kart konfigürasyonu ise RNDIS üzerine kurulu.
Çözüm olarak şu an için MacOS üzerinde çalışan RNDIS sürücüsünü (HoRNDIS) kurup kullanabilirsiniz.
Kalıcı çözüm için CDC-NCM protokolüne geçişi değerlendirmek gerekiyor. CDC-NCM’in native olarak Windows 11, Linux ve MacOS’te desteği var.